LEKKER NAAR BUITEN!

Zodra het weer meer standvastig is en de nachten niet meer zo koud zijn, gaan onze manegepaarden en -pony’s lekker de wei op! 
Voor degenen die het weideseizoen nog nooit hebben meegemaakt, leggen we in dit artikel het een en ander uit.
En natuurlijk is het voor iedereen goed om af en toe de kennis weer een beetje op te frissen.

Waarom staan onze paarden en pony’s eigenlijk op de wei?
Zoals de meeste van jullie vast al weten, zijn paarden en pony’s kuddedieren. In het wild is het leven in een kudde veiliger. Op deze manier zijn ze namelijk moeilijke prooien voor roofdieren. De paarden en pony’s blijven bij elkaar. En als een deel van de kudde slaapt (staand of liggend), blijft een ander deel wakker om gevaar zoals roofdieren in de gaten te houden. 

Onze paarden en pony’s hoeven zich niet druk te maken om roofdieren, maar de behoefte aan sociaal contact met soortgenoten hebben zij nog steeds. 
Tijdens het weideseizoen hebben onze paarden en pony’s 24/7 de mogelijkheid om in deze behoefte te voorzien. Daarnaast hebben ze lekker alle bewegingsvrijheid.

Wij weiden de merries en de ruinen apart van elkaar. Dit doen we om rust in de kuddes te creëren en te houden. 
Als onze paarden en pony’s voor het eerst weer de wei op gaan, zijn ze vaak door het dolle heen! Zelfs de oudste pony’s en paarden gedragen zicht weer even als jonge macho’s en stoere merries.

Het is belangrijk dat alle paarden en pony’s tegelijk de wei op gaan. In iedere kudde is er namelijk een rangorde. Bij de eerste keer naar buiten wordt deze rangorde direct bepaald. Komt er later een paard of pony bij, dan kan het zijn dat hij of zij wordt afgestoten door de kudde of dat er veel onrust ontstaat.

Wat moet je weten als je jouw pony of paard uit de wei haalt?
Natuurlijk zijn er een aantal belangrijke regels in de wei als je een paard of pony gaat halen of terugbrengen. Onze paarden en pony’s zijn mensen gewend, maar je moet je niet gedragen als een indringer. Ga op een juiste manier met ze om en je zal merken dat er rust blijft in de kudde. 

Zo is het belangrijk dat je niet achter de paarden en pony’s aan rent. Als jij je rustig blijft bewegen in de wei, voelen ze zich ook niet opgejaagd. En is een paard of pony te brutaal en komt hij of zij te dicht bij je staan, maak dan grote bewegingen met je armen.
Benader de paarden en pony’s van de voorkant. Raak nooit ineens zomaar de billen of flanken (zijkant van het lichaam) aan. Hier kunnen ze van schrikken. 
Je mag best iets lekkers meenemen in de wei om jouw paard of pony te belonen of lokken, maar hou dat in eerste instantie zoveel mogelijk in je zak. Anders kan het zijn dat je direct wordt omsingeld door de kudde, want iedereen lust natuurlijk wel iets lekkers.

Zorg ervoor dat je altijd alle stroomdraden sluit als je de wei in gaat en weer uit gaat. Bij de in- en uitgang van de wei is een ‘vanghok’. Dit is een klein gedeelte afgezet met stroomdraad. Op deze manier kun je heel eenvoudig jouw paard of pony apart houden van de kudde voor je het hek opent. 

Ga nooit de wei in als je er niet hoeft te zijn. Laat de paarden en pony’s genieten van hun rust en elkaar. Picknicken of gezellig een tijdje in de wei bij jouw lievelingspony of -paard zitten is dus niet toegestaan en niet veilig.

Wat moet je weten als je jouw pony of paard naar stal of naar de wei begeleidt
Wandel rustig met jouw paard of pony van of naar de wei. Hoe gehaaster je zelf bent, hoe onrustiger jouw paard of pony zal zijn. Dit geldt ook als je ze uit de wei pakt. 

Je loopt netjes naast jouw paard of pony met een halstertouw aan het halster. Ga er dus nooit op zitten als hem of haar ophaalt of terugbrengt. 

Gebruik geen zweep om jouw paard of pony te begeleiden, maar wees wel duidelijk. Het eten van gras is onderweg naar de wei dus niet toegestaan. Uitgebreide fotoshoots ook niet 😉 Op deze manier leer je de paarden en pony’s dat ze niet hun eigen gang mogen gaan. Anders trekken ze je binnen de kortste keren naar dat lekkere stukje gras of staan ze op je teen. 

Jonge of minder ervaren kinderen, zorgen er altijd voor dat zij een volwassen begeleider meenemen naar de wei.

Ben je aan gekomen bij de wei en wil je jouw paard of pony losmaken, treuzel dan niet te lang. De rest van de kudde is vaak blij de ander weer te zien en zijn nieuwsgierig naar elkaar. Dit betekent dat jouw paard of pony ook graag los wil. Draai in de wei het hoofd naar je toe en zorg dat de billen naar het open wei gedeelte gericht is. Doe dan het halster af. Op deze manier kunnen ze makkelijk van je weg rennen of lopen en niet dicht langs je heen. 

De waterbakken worden meerdere keren per dag door ons gecontroleerd. Toch is het fijn als je na het terugbrengen van jouw paard of pony zou willen controleren of de waterbak het goed doet.

Als iedereen zich aan de bovenstaande punten houdt, gaan we een heerlijk weideseizoen tegemoet!